Responsive image

Artikel XIX Regeling van geschillen

Download de app voor meer functionaliteit.

Artikel XIX Regeling van geschillen

    1
  • Indien tussen de Overeenkomstsluitende Partijen een geschil ontstaat omtrent de uitlegging of toepassing van deze Overeenkomst, trachten de Overeenkomstsluitende Partijen in de eerste plaats dit geschil te regelen door middel van onderhandelingen. Indien de Overeenkomstsluitende Partijen er niet in slagen door middel van onderhandelingen een regeling te treffen, wordt het geschil op verzoek van een der Overeenkomstsluitende Partijen aan arbitrage onderworpen overeenkomstig de hieronder aangegeven procedures.
    2
  • Arbitrage geschiedt door een scheidsgerecht, dat uit drie scheidsmannen bestaat en dat als volgt wordt samengesteld:
    • (a)binnen 30 dagen na ontvangst van een langs diplomatieke weg gedaan verzoek om arbitrage, wijst elke Overeenkomstsluitende Partij één scheidsman aan. Binnen 60 dagen nadat deze beide scheidsmannen zijn aangewezen, benoemen zij in onderling overleg een derde scheidsman, die onderdaan is van een derde Staat en die als voorzitter van het scheidsgerecht zal optreden;
    • (b)indien een der Overeenkomstsluitende Partijen in gebreke blijft een scheidsman aan te wijzen of indien de derde scheidsman niet wordt benoemd overeenkomstig letter (a) van dit lid, kan elk der Partijen de president van de Raad van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie verzoeken binnen 30 dagen de vereiste scheidsman of scheidsmannen te benoemen. In dit geval dient de derde scheidsman onderdaan te zijn van een derde Staat en als voorzitter van het scheidsgerecht op te treden.
    3
  • Tenzij anders is overeengekomen, stelt het scheidsgerecht de grenzen van zijn rechtsmacht vast overeenkomstig deze Overeenkomst en stelt het zijn eigen procedureregels vast. Op last van het scheidsgerecht of op verzoek van een der Overeenkomstsluitende Partijen komt het scheidsgerecht ten hoogste 15 dagen nadat het is samengesteld bijeen om de aangelegenheden die het onderwerp van de arbitrage zullen vormen, alsmede de te volgen procedures, nader vast te stellen.
    4
  • Tenzij anders is overeengekomen, dient elke Overeenkomstsluitende Partij een memorandum in binnen 45 dagen vanaf de datum waarop het scheidsgerecht volledig is samengesteld. De antwoorden dienen binnen 60 dagen te worden gegeven. Het scheidsgerecht houdt een hoorzitting op verzoek van een der Partijen of naar eigen goeddunken binnen 15 dagen nadat de antwoorden ontvangen moeten zijn.
    5
  • Het scheidsgerecht doet schriftelijk uitspraak binnen 30 dagen na beëindiging van de hoorzitting of, indien er geen hoorzitting plaatsvindt, 30 dagen na de datum waarop beide antwoorden zijn ingediend, naar gelang welke datum het eerst valt. De uitspraak van de meerderheid van het scheidsgerecht is doorslaggevend.
    6
  • De Overeenkomstsluitende Partijen kunnen een verzoek om toelichting van de uitspraak indienen binnen 15 dagen nadat deze is gedaan; zulk een toelichting wordt binnen 15 dagen na het desbetreffende verzoek gegeven.
    7
  • Het scheidsgerecht is in alle voorkomende gevallen en te allen tijde bevoegd, hetzij uit eigen beweging, hetzij op verzoek van een der Overeenkomstsluitende Partijen, voorlopige maatregelen te gelasten ten einde de rechten van de Overeenkomstsluitende Partijen veilig te stellen. Een Overeenkomstsluitende Partij kan zulk een verzoek doen in haar schriftelijk betoog, tijdens de hoorzitting, dan wel daarna.
    8
  • Elke Overeenkomstsluitende Partij voert elke beslissing of uitspraak van het scheidsgerecht volledig uit.
    9
  • De kosten van het scheidsgerecht, daaronder begrepen de honoraria en kosten van de scheidsmannen, worden gelijkelijk door de Overeenkomstsluitende Partijen gedragen, tenzij het scheidsgerecht anders beslist.

EY Taxlaw NL verschaft de mogelijkheid tot:
  • het full text doorzoeken van de verdragen en regelgeving met daarbij filters om het zoekgebied nader af te bakenen;
  • het full text doorzoeken van de gedelegeerde regelgeving, beleidsbesluiten en jurisprudentie;
  • het kunnen sorteren van de gedelegeerde regelgeving, beleidsbesluiten en jurisprudentie op datum, titel en instantie;
Responsive image
Responsive image
  • het oproepen van artikelversies tot enige jaren terug;
  • het maken van aantekeningen op artikelniveau;
  • de creatie van dossiers voor de opslag van snelkoppelingen naar veelvuldig geraadpleegde wetsartikelen;
  • het delen via mail en sociale media van artikelteksten met desgewenst een additioneel bericht.